Wat is de engste horrorfilm ooit? Een top 10!

Top 10 engste horrorfilms – Wie gek is op films die je eigenlijk niet kunt kijken zonder af en toe je gezicht af te wenden dan ben je waarschijnlijk fan van horrorfilms. Heel wat mensen zijn gek op deze films waarbij de spanning zo hoog oploopt dat je af en toe opspringt van schrik. Wil je een avondje vol spanning en griezelen dan zit je hier op de juiste plek. Dit is de top 10 engste horrorfilms ooit. 

Ontdek de leukste podcasts!

De top 10 engste horrorfilms ooit

Ben je dol op horrorfilms dan zul je deze horrorfilms zeker op prijs stellen. Het zijn absolute klassiekers. Sommige van deze films houden al decennia lang de kijkers in hun greep. Dit is de top 10 engste horrorfilms ooit. 

Je gelooft niet wat de cast van Oh Oh Cherso nu doet!

1. The Exorcist (1973)

The Exorcist is een horrorfilm uit 1973 die het jonge meisje Regan volgt. Nadat het meisje bezeten raakt door een entiteit, zoekt haar moeder hulp bij de kerk. Twee priesters komen bij Regan thuis om de duistere entiteit te verdrijven en het meisje te redden. De uitdrijving is angstaanjagend en schokkend.

The Excorcist hoort zonder meer thuis op onze lijst met engste horrorfilms ooit. Toen de film in 1973 uit werd gebracht raakten mensen volledig in de greep van de film. De film laat scenes zien die realistisch overkomen waardoor de hele duivelsuitdrijving nog angstaanjagender is. Mensen die de film voor het eerst zien reageren vaak geschokt. 

Ontdek de duurste film aller tijden!

2. Psycho (1960)

Een andere klassieke enge film die niet op de lijst met engste horrorfilms mag ontbreken is Psycho van Alfred Hitchcock. In het begin van de film maak je kennis met Marion Crane. Marion komt bij het afgelegen Bates Motel terecht dat wordt uitgebaat door Norman Bates. 

Deze film zal ervoor zorgen dat je op het puntje van je stoel zult zitten. Het is een diepgaand verhaal met boeiende en angstaanjagende karakters. Een van de meest bekende scenes uit de film is de moordscène in de douche, herinner je je die nog?

3. The Shining (1980)

The Shining speelt zich net als de nummer 2 op onze lijst met engste films af in een afgelegen hotel. In dit geval gaat het om het Overlook Hotel. De schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) gaat hier in de winter met zijn gezin naartoe. Al snel blijkt dat Jack steeds verder afglijd en krankzinnig wordt.

Deze film van Stanley Kubick kenmerkt zich door de spannende sfeer die de hele film blijft hangen en natuurlijk de overtuigende vertolking van Jack Nicholson. Een van de meest iconische scènes vindt ook in deze film in de badkamer plaats. Jack breekt de deur in en roept de legendarische woorden “Here’s Johnny”.

4. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Deze enge horrorfilm speelt zich af in een afgelegen gebied in de Amerikaanse staat Texas. Een groep van 5 vrienden ontdekt een verlaten huis, waar ze oog in oog komen te staan met en familie kannibalen. Aan het hoofd van dit gezin staat Leatherface die met zijn kettingzaag iedereen stuk voor stuk wil vermoorden. 

De laatste persoon die overblijft, is Sally. Ze weet het horrorhuis te ontsnappen en naar een tankstation te vluchten. Wat volgt is een angstaanjagend kat-en-muisspel en een nacht vol absolute horror. 

5. A Nightmare on Elm Street (1984)

Ben je bang voor nachtmerries dan is het niet zo’n goed idee om A Nightmare on Elm Street te bekijken. Voor iedereen die wel van enge horrorfilms houdt, is deze film een must-see. De tiener Nancy wordt geplaagd door nachtmerries, dezelfde nachtmerries die haar vrienden ook hadden voordat ze op brute wijze werden vermoord.

Nancy heeft meteen door dat ze niet in slaap mag vallen om niet het volgende slachtoffer te worden. Freddy Krueger zal er echter alles aan doen om Nancy niet aan haar lot te laten ontsnappen.

6. Halloween (1978)

Nog zo’n echte klassieker op deze lijst met top 10 engste horrorfilms ooit. Op Halloween avond weet seriemoordenaar Michael Myers uit het psychiatrisch ziekenhuis te ontsnappen. Hij gaat terug naar zijn geboortestad waar Laurie Strode zijn belangrijkste doelwit wordt. 

In deze film wordt de spanning op sublieme manier opgebouwd. Van begin tot eind is de spanning te snijden Een geweldige film van regisseur John Carpenter. 

7. The Conjuring (2013)

Deze film volgt Ed en Lorraine Warren, twee paranormale onderzoekers. Ze proberen een familie te helpen die te maken krijgen met een kwaadaardige entiteiten. Ed en Lorraine zijn de enige mensen die het gezin kunnen redden. 

The Conjuring verdient zonder meer een plekje op de lijst met engste horrorfilms vanwege de ondragelijke spanning en angstaanjagende schrikmomenten. De film is overigens gebaseerd op een waargebeurd verhaal, iets wat het nog enger maakt.  

8. The Ring (2002)

Iedereen die een mysterieuze videoband bekijkt, sterft een week na het kijken. Journaliste Rachel Keller gaat op zoek naar de oorsprong van de videoband en probeert het lot af te wenden. Een van de spannendste momenten uit de film is de scene waarin Samara uit de tv komt. Deze scene heeft absolute horrorgeschiedenis geschreven. 

9. Blair Witch Project (1999)

Drie filmstudenten verdwijnen in de Blair Witch bossen tijdens het maken van een documentaire. Na hun verdwijning duiken de beelden op en laten zien wat er hieraan vooraf ging. De manier waarop deze film gefilmd wordt, geeft het gevoel dat het gaat om echte beelden. Deze enge horrorfilm zal er zeker voor zorgen dat je voorlopig geen voet in het bos zet. 

10. Hereditary (2018)

Nadat de moeder van Annie Graham overlijdt proberen zij en haar gezin het verdriet allemaal op hun eigen manier te verwerken. Annie en haar dochter krijgen steeds vaker te maken met duistere bovennatuurlijke gebeurtenissen. Dit gaat van kwaad tot erger. Het is een psychologische horrorfilm die behoorlijke impact zal maken. Met recht een van de engste horrorfilms aller tijden.  

Picture of Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten