Beste Engelse detective series

Veel mensen vinden het heerlijk om de hectiek van het dagelijks leven achter zich te laten. De meeste kiezen ervoor om te verdwalen in de verhalen van anderen. Zo lezen ze ‘s avonds een goed boek of gaan knus op de bank zitten en zetten een serie aan. Wil je je tijdelijk echt focussen op iets anders dan je eigen leven? Kies dan voor een spannende detective. Raad naar oplossingen en laat je verrassen door plot twists.

Wat is een detective?

Wat is precies de definitie van een detective serie? Een detective is een genre binnen de categorie misdaad, dat zich richt op het oplossen van mysteries en misdaden. De personages in detectives vinden op creatieve en slimme wijze aanwijzingen en lossen hiermee hopelijk het mysterie op!

Op televisie zijn er veel verschillende soorten detectives te vinden, zowel films als series. In dit artikel gaan we dieper in op de allerbeste Engelse detective series. Lees snel verder, kies een serie uit en plof op de bank om samen met de personages te achterhalen wat er gaande is.

De 7 spannendste Engelse detective series

Benieuwd naar onze favoriete Engelse detective series op tv? Dit zijn ze:

  1. Sherlock 
  2. Mindhunter
  3. Vera
  4. Shetland
  5. A Confession
  6. True Detective
  7. Luther

1. Sherlock (2010 - 2017)

De serie Sherlock is een gemoderniseerde versie van een oude Engelse detective serie, namelijk de Sherlock Holmes-boekenreeks van Sir Arthur Conan Doyle. In de serie speelt Martin Freeman John Watson, hij is legerarts en raakt gewond in Afghanistan. Door zijn verwondingen kan hij niet langer deelnemen aan het leger. John gaat in Londen op zoek naar een verblijfplaats en hij maakt de beslissing om een flat te delen met Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch), een excentrieke maar briljante privédetective.

Met z’n tweeën lossen ze de meest bizarre moordmysteries op. Sherlock is de perfecte show als je fan bent van de gelijkgenaamde boeken, of als je simpelweg houdt van het oplossen van mysteries.

2. Mindhunter (2017 - 2019)

Netflix staat vol met fantastische Engelse detective series. Mindhunter is daar één van en we raden zeker aan dat je die in je kijklijst zet. In de serie volgen we twee FBI-agenten, gespeeld door Jonathan Groff en Holt McCallany, die vechten tegen het gebruik van de klassieke misdaadoplossing. Volgens hen is het achterhalen van enkel de middelen, motieven en kansen niet genoeg.

Volgens de agenten zit criminaliteit ingewikkelder in elkaar. Deze serie is aan te raden als je geïnteresseerd bent in criminologie en de menselijke psyche. Aan de hand van bezoekjes aan de sociopathische geest worden vragen als ‘Waarom?’ en ‘Wie?’ beantwoord. Niet enkel leer je over het menselijk brein, maar ook wordt je als kijker meegetrokken in het mysterie.

3. Vera (2011 - heden)

In de meeste detectives speelt een man de hoofdrol. Wil je weten hoe een vrouw de mysteries rondom een moord oplost? Zet Vera dan aan. In deze serie volgen we rechercheur Vera Stanhope (Brenda Blethyn), een vrouw die een obessie heeft met haar werk en wordt gedreven door haar innerlijke demonen. 


Samen met haar collega sergeant Joe Ashworth (David Leon) gaat ze de wereld tegemoet met moed en typisch Engelse humor. Met z’n tweeën benaderen ze elke zaak met extreme professionaliteit en ongeëvenaard enthousiasme. Vera is één van de Engelse detective series die je kunt zien op NPO.

4. Shetland (2013 - heden)

Net als Sherlock is ook Shetland gebaseerd op een roman. Het gelijknamige boek is geschreven door de bekroonde misdaadschrijfster Ann Cleeves. In zowel het boek als de serie volgen we inspecteur Jimmy Perez (Douglas Henshall) en zijn team die misdaden onderzoeken binnen de hechte eilandgemeenschap.

In deze onherbergzame en geïsoleerde omgeving moet het team vertrouwen om een vindingrijke en unieke stijl van onderzoek. De serie zal je niet alleen verbazen en choqueren, maar je zult ook betoverd worden door de prachtige plek waar de serie zich afspeelt, namelijk op Shetland, de Schotse eilandengroep.

5. A Confession (2019)

A Confession is een korte serie van zes afleveringen, te zien op de VPRO. De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van detective Steve Fulcher (Martin Freeman). De acteurs in de serie hebben stuk voor stuk fantastische acteervaardigheden en brengen de pijnlijke feiten van dit waargebeurde verhaal op een sterke manier aan het licht.

Wanneer een jonge vrouw vermist raakt, gebruik detective Fulcher onconventionele methodes om haar terug te vinden. Hij zoekt naarmate het onderzoek langer duurt, steeds vaker de grenzen op. Het gaat zelfs zo ver dat Fulchers plan hem zijn reputatie en carrière kan kosten… 

6. True Detective (2014 - heden)

In het jaar 2012 worden de rechercheurs Rust Cohle (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson) van de staatspolitie van Louisiana ingeschakeld om een moordzaak waaraan ze in 1995 werkten opnieuw te bekijken. 

De twee voormalige rechercheurs vertellen het verhaal van hun onderzoek, waarbij ze niet-genezen wonden heropenen en de conclusies van hun onderzoek naar een bizar moordritueel in twijfel trekken. De twee geweldige acteurs zorgen ervoor dat je als kijker constant op het puntje van je stoel zal zitten.

7. Luther (2010 - 2019)

Luther volgt de zaken van een onrustige maar briljante Engelse rechercheur, DCI John Luther (Idris Elba). Luther is een zeer emotionele man die niet terugdeinst voor de grenzen van de wet, zeker niet als er een leven op het spel staat.

De onconventionele tactieken van Luther zorgen ervoor dat zijn superieuren zich zorgen maken over hem. Hij zou een bedreiging vormen voor de reputatie van de politie. De serie is van begin tot eind een mysterie, waarbij je inzichten zult vergaren in de menselijke psyche en constant zal worden verrast door de vele plotwendingen. Ben jij er klaar voor?

Dus, met welke Engelse detective begin jij? Alle bovenstaande series zijn stuk voor stuk briljant en zullen ervoor zorgen dat je elke aflevering op het puntje van je stoel zit. Ze zullen je verrassen, choqueren en afleiden van de dagelijkse sleur. Snel, zet de televisie aan!

Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten