Leukste tekenfilms uit de jaren 90

Wie opgroeide in de jaren 90 kon volop genieten van leuke televisieprogramma’s. Zeker op het gebied van tekenfilms kon je je lol niet op. Het was de tijd waarin programma’s zoals Cartoon Network, Telekids en Kindernet steeds meer aan populariteit wonnen en heel veel tekenfilms uitzonden. We zetten de leukste tekenfilms uit de jaren 90 voor je op een rijtje.

De top 5 tekenfilms van vroeger, jaren 90

Oude tekenfilms uit de jaren 90 zijn er genoeg. Maar sommige hebben net even wat meer indruk gemaakt dan andere oude tekenfilms uit de jaren 90. We hebben de leukste tekenfilms uit de jaren 90 voor je bij elkaar gebracht.

Alfred Jodocus Kwak

Alfred J. Kwak is een tekenfilm van de vroege jaren 90. De tekenfilmserie met in de hoofdrol de eend Alfred is bedacht door Herman van Veen. Alfred verliest op jonge leeftijd zijn ouders, maar wordt opgevangen door Henk de Mol, een vriend van de familie. Samen wonen ze in een woonklomp in Groot Waterland en beleven de grootste avonturen.

Het bijzondere aan deze tekenfilm uit de jaren 90 is dat ook maatschappelijke en politieke thema’s ter sprake komen. Zo zijn er afleveringen waarbij de armoede in Afrika, Apartheid en de walvisvaart aan de orde komen. 

Alfred J. Kwak weetjes:

  • Herman van Veen kwam op het idee voor het karakter nadat hij een eend aanreed.
  • De eend is vernoemd naar een vriend van Herman van Veen, de Duitse televisiester Alfred Biolek. Naar verluidt omdat hij waggelde als een eend.

De man die Alfred tekende, Harald Siepermann, is ook verantwoordelijk voor de animaties in Disneyfilms zoals Tarzan, Finding Nemo en Mulan.

David de Kabouter

David de Kabouter is van oorsprong een Spaanse tekenfilmserie met een Nederlands tintje. De tekenfilms zijn namelijk gebaseerd op de kabouterboeken van Rien Poortvliet en Wil Huygen. Wil schreef de verhalen en Rien Poortvliet maakte de tekeningen. 

In deze oude tekenfilm uit de jaren 90 volg je David, een Kabouter die arts is. De dieren in het bos waar hij komt komen regelmatig in de problemen, David probeert ze te helpen. Meestal worden die problemen veroorzaakt door een van de vier trollen. Gelukkig weet David de Kabouter altijd een oplossing te bedenken. Er zijn maar liefst 52 David de Kabouter tekenfilms gemaakt.

Teddy Ruxpin

In de tekenfilmserie gaat het beertje Teddy samen met de achtpoot Grubby en de uitvinder Newton Gimmick op zoek naar schatten. Voor hun zoektocht maken ze gebruik van een zeppelin. Tijdens een van die zoektochten vinden ze magische kristallen. Helaas zorgen die ervoor dat ze het doelwit worden van een organisatie voor monsters en schurken. Er zijn maar liefst 65 Teddy Ruxpin tekenfilms gemaakt. 

De makers van Teddy Ruxpin hadden een samenwerking met National Center for Missing and Exploited Children in de Verenigde Staten. Na elke aflevering gaf Teddy Ruxpin advies over hoe te handelen in bepaalde onveilige situaties voor kinderen.

Dommel

Dommel is een grote witte hond die kan praten, een beetje lui is, en heel erg houdt van eten. Dommel en zijn baasje Semafoor zijn van de hand van de Belgische tekenaar Dupa. De strip verscheen voor het eerst in 1986 in het tijdschrift Kuifje. In 1989 werd van de cartoon een tekenfilm gemaakt. De VARA had de tekenfilm op het programma staan in de jaren 90. Later werd Dommel ook bij Nickelodeon en KinderNet 5 uitgezonden. 

In deze tekenfilm uit de vroege jaren 90 helpt Dommel zijn baasje Semafoor bij de meest vreemde uitvindingen. Hierbij is Dommel vaak het proefkonijn, met de meest hilarische situaties tot gevolg. Dommel heeft het ook vaak aan de stok met de kat Balthasar.

Boes

Boes is een tekenfilmserie uit de vroege jaren 90 met meer dan 100 afleveren. De Boes werd bedacht door de Nederlandse Wil Raymakers en Thijs Wilms, maar geproduceerd in Japan. Het verhaal gaat over de pratende os Boes en de avonturen die hij op de boerderij beleeft. Je vindt op deze boerderij overigens de meest vreemde dieren zoals struisvogels, leeuwen en kangoeroes.  

Boes probeert samen met de schildpad Dolly, die regelmatig haar schild kwijtraakt, de gekste situaties op te lossen. Zo veranderd mais door de hitte in popcorn en smelten de strepen van een zebra.

De leukste tekenfilms in de jaren 90 van Cartoon Network

In 1997 kon je in Nederland voor het eerst inschakelen op Cartoon Netwerk. Ze zonden in de begindagen 18 uur per dat cartoons uit de jaren 90 uit. Dit zorgde dat het tekenfilm programma in de jaren 90 opeens een stuk groter werd. Dit zijn een aantal van de leukste tekenfilms uit de jaren 90 van Cartoon Network.

The Powerpuff Girls

Deze cartoon uit de jaren 90 gaat over 3 jonge meisjes met verschillende superkrachten. De geboren leider is de roodharige Blossom. De zwartharige Buttercup is snel op haar teentjes getrapt en Bubbles is de liefste van het stel.

Animaniacs

Dit is een Warner Brothers cartoon waarin vele bekende karakters voorbij komen. De meeste afleveringen hadden 3 kleine mini-afleveringen met bijvoorbeeld Pinky and the Brain, Slappy Squirrel en The Goodfeathers.

Bob de Bouwer

Voor jonge kinderen was er in de jaren 90 het Britste animatieprogramma Bob de Bouwer. Hierin doet de vrolijke bouwvakker Bob alles om dingen die stuk zijn weer te maken. Je weet vast nog wel hoe het bijbehorende liedje ging “Bob de Bouwer, kunnen wij het maken? Bob de Bouwe, nou en of?”.

Dragon Ball Z

Deze tekenfilm uit de jaren 90 is een Japanse animatieserie. De tekenfilm is gebaseerd op de manga Dragon Ball. De verhalen beginnen vaak grappig, maar worden dan opeens serieus en zitten boordevol actie. Son Guku en zijn vrienden proberen in Dragon Ball Z om de aarde te beschermen tegen kwaadwillenden.

Dexter’s Laboratory

Deze cartoon gaat over een uitermate slimme jongen met een geheim laboratorium in zijn kamer. Zijn ouders weten er niets van, maar zijn zus Dee Dee wel. Samen beleven ze meest dwaze avonturen. 

Johnny Bravo

Cartoon uit de jaren 90 die de avonturen van Johnny Bravo volgt. De gespierde Johnny met een grote vetkuif en zonnebril is niet de slimste. Bovendien denkt hij dat vrouwen hem geweldig vinden, maar niets is minder waar.

Cow and Chicken

Volg de belevenissen van de zachtaardige koe en zijn humeurige broer. Ze beleven de meest surreële avonturen waarbij ze vaak door een rode duivel in de weg gezeten worden. Zo wordt koe op een bepaald moment door iemand aangenomen als supermodel, maar stiekem is het de rode duivel die duistere plannen heeft.

Terug naar je jeugd

Nu we je herinnerd hebben aan de leukste tekenfilms van de jaren 90, zijn er vast een aantal die er voor je uitspringen. Zijn het de tekenfilms uit de jaren 90 van Cartoon Network, of houd je simpelweg van alle oude tekenfilms uit de jaren 90. Wil je je jeugd nog een keer herbeleven, download je favoriete tekenfilms uit de jaren 90 of bekijk ze op YouTube, Netflix, Prime Video of een andere streamingdienst.

Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten