Beste Scandinavische series (Netflix en meer)

Scandinavische werken worden steeds populairder. Zo zien we in de boekhandel steeds meer boeken van Scandinavische auteurs liggen, of boeken die zich afspelen in deze koude, maar magische omgeving. Niet enkel lezen we steeds meer Scandinavische boeken, ook kijken we steeds vaker naar Scandinavische series. Netflix, HBO en NPO staan vol met de beste Scandinavische thrillers, detective series en crime shows. Ben je benieuwd naar de beste Scandinavische series? In dit artikel zetten we onze zeven favoriete shows voor je op een rijtje.

De kracht van Scandinavische series

Hoe komt het dat Scandinavische series nu zo populair zijn vergeleken met een aantal jaar geleden? Nou, de kracht van deze Scandinavische werken ligt veelal verankerd in het vermogen van de programmamakers om complexe verhaallijnen te creëren in combinatie met een indringende sfeer en diepgaande personages. De beste Scandinavische series op Netflix staan bekend om de adembenemende plot twists.

De recente Scandinavische series uit de afgelopen jaren kennen prachtige cinematografie, waarbij de nadruk ligt op eenvoud. Daarnaast helpen de beelden bij het creëren van een atmosfeer vol mysterie en melancholie. Al deze elementen zorgen ervoor dat Scandinavische series wereldwijd enorm geliefd zijn.

Onze 7 favoriete Scandinavische series

  1. Acquitted
  2. Lilyhammer
  3. Love & Anarchy
  4. Quicksand
  5. Vikings
  6. The Chestnut Man
  7. The Nurse

1. Acquitted (2015 - 2016)

Acquitted is één van de Scandinavische series die te zien is op NPO Plus. In de serie volgen we het verhaal van Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch), een zakenman uit Noorwegen die zijn geboortestad heeft verlaten nadat hij werd vrijgesproken van de moord op zijn middelbare schoolliefde.

Borgen woont vandaag de dag in Azië en heeft zich gedurende twintig jaar naar de top gewerkt. Wanneer het grootste en belangrijkste bedrijf in zijn geboortestad failliet dreigt te gaan, keert Aksel terug om de plek die hem ooit de rug toe keerde, te redden.

Zijn terugkomst in Noorwegen opent oude wonden en er ontstaan al snel nieuwe conflicten als het verleden en het heden oog in oog met elkaar komen te staan. Acquitted behandelt thema’s als schuldgevoel, hoop op verzoening en wraak. De perfecte serie voor iedereen die houdt van het oplossen van een mysterie.

2. Lilyhammer (2012- 2014)

Wil je een pauze van de Scandinavische detective series en heb je zin in een comedy die goed in elkaar zit? Zet Lilyhammer dan op! In deze Noorse serie volgen we Frank Tagliano (Steven van Zandt), een voormalige gangster uit New York, die zich na te hebben getuigd in een proces in de Verenigde Staten, aansluit bij het getuigenbeschermingsprogramma.

Na zijn proces wordt hij naar Lillehammer verhuisd. De overgang van een gerespecteerde en gevreesde gangster in New York naar een werkloze immigrant in Noorwegen, is voor Frank niet gemakkelijk. Al snel ontdekt de gangster dat er maar één manier is om te overleven in de Noorse samenleving, namelijk een toevlucht nemen tot zijn oude gewoonten. 

Elke aflevering van Lilyhammer zal je laten lachen, maar je zult ook meegesleept worden in de sterke verhaallijn en de sterk uitgewerkte personages zullen ervoor zorgen dat je wil blijven kijken. Ga er dus goed voor zitten!

3. Love & Anarchy (2020 - 2022)

Sofie (Ida Engvoll) is een ambitieuze consultant en een getrouwde moeder van twee lieve kinderen. Wanneer ze de opdracht krijgt om een oude uitgeverij te herstructureren, begint haar geordende leven langzaam maar zeker uiteen te vallen.

Ze ontmoet de jonge IT-expert Max (Björn Mosten) en begint een compleet onverwachte flirterige relatie met hem. De twee dagen elkaar constant uit om dingen te doen die eigenlijk in strijd zijn met de gevestigde sociale normen. Het duurt niet lang voordat de onschuldige spelletjes veranderen in uitdagingen met grote en oncontroleerbare gevolgen. 

Love & Anarchy is een serie vol drama, romantiek en natuurlijk kun je genieten van de heerlijk droge Scandinavische humor. Zeker een aanrader. 

4. Quicksand (2019)

Zoals we al eerder vermelden, zijn niet alleen Scandinavische series een hit, maar geldt dit ook voor Scandinavische boeken. Hoe mooi zou het zijn als de twee werelden samen kwamen? De serie Quicksand is gebaseerd op de Zweedse roman “Störst av allt” van Malin Persson Giolito. 

 

Na een schietpartij op een school in een rijke buitenwijk van Stockholm, wordt achttienjarige Maja (Hanna Ardéhn) beschuldigd van moord. Tijdens haar proces worden details vrijgegeven over haar relaties met vijf andere studenten, ouders en docenten. Is Maja de moordenaar of het zoveelste slachtoffer van een schietpartij op een school?

5. Vikings (2013 - 2020)

Vikings is een serie die jarenlang populair is geweest op Amazon Prime. De serie is geïnspireerd op de verhalen van Viking Ragnar Lothbrok, een legendarische Noorse held.

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) wordt in de show geportretteerd als een simpele boer die beroemd wordt door meerdere succesvolle invallen in Engeland. Uiteindelijk wordt Lothbrok een Scandinavische koning die kan rekenen op de steun van zijn familie en medestrijders.

Hou je wel van een stoere serie vol Vikings en Scandinavische geschiedenis? Dan is Vikings dé serie voor jou. Volg de verhalen en avonturen van Lothbrok en zijn familie in Engeland, Scandinavië en op de Middellandse Zee.

6. The Chestnut Man (2021)

Net als Quicksand is ook The Chestnut Man gebaseerd op een boek van Søren Sveistrup. De serie speelt zich af in een rustige buitenwijk in Kopenhagen, waar de politie op een ochtend in oktober een verschrikkelijke ontdekking doet. Een jonge vrouw wordt vermoord aangetroffen in een speeltuin… één van haar handen ontbreekt. Boven haar hangt een klein mannetje gemaakt van kastanjes.

De jonge, maar ambitieuze detective Naia Thulin (Danica Curcic) wordt samen met haar nieuwe partner Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) op de zaak gezet. Al snel ontdekken ze dat het mysterieuze kastanje mannetje de huidige zaak verbindt met een eerdere zaak: de ontvoering van de dochter van politicus Rosa Hartung (Iben Dorner).

Deze Scandinavische thriller is één van de beste van zijn tijd. Gelukkig heeft de show maar zes afleveringen, waardoor je deze in een enkele dag kunt bingen!

7. The Nurse (2023)

Heb je The Chestnut Man afgekeken en ben je op zoek naar een serie van dezelfde hoge kwaliteit? Zet The Nurse dan maar op, een miniserie gemaakt door dezelfde makers als The Chestnut Man. Je weet dus voordat je je televisie aanzet dat je kunt genieten van een spannende show. 

Op een vroege ochtend in maart 2015 krijgt de Deense politie een telefoontje van een verpleegster in het Nykøbing Falster Ziekenhuis. Ze verdenkt haar naaste collega ervan doelbewust patiënten te hebben vermoord en vreest dat het zojuist weer is gebeurd. Al snel ontvouwt zich een moordzaak zoals nog nooit eerder gezien in de Deense rechtsgeschiedenis.

Bovenstaande Scandinavische series zijn beschikbaar op Netflix, NPO of Viaplay. Zet je televisie aan en ontdek waarom de Scandinavische series zo ontzettend populair zijn! Veel kijkplezier.

Foto van Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten