Beste ziekenhuis series (Nederlands en Amerikaans!)

Veel mensen zijn groot fan van de verschillende ziekenhuis series die door verschillende zenders worden uitgezonden of die te bekijken zijn op een van de vele streaming services. Ben je geïnteresseerd in het genre, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen zorgen! In dit artikel zetten we de beste ziekenhuis series aller tijden op een rijtje!

Een top 6: de beste ziekenhuis series

  1. Grey’s Anatomy
  2. CMC
  3. The Good Doctor
  4. House
  5. Dag & Nacht
  6. New Amsterdam

1. Grey’s Anatomy (2005 - heden)

Grey’s Anatomy is al jarenlang een van de bekendste Amerikaanse ziekenhuis series. In de serie volgen we Meredith Grey, een assistent-chirurg in het Gray Sloan Memorial Hospital te Seattle. Meredith en de andere doktoren in het ziekenhuis hebben dagelijks te maken met leven en dood. Het team vindt vriendschap en liefde bij elkaar, waardoor de serie vol zit met drama.

Als kijker kom je er samen met de doktoren achter dat geneeskunde en menselijke relaties niet in zwart-wit tinten kunnen worden gedefinieerd. Het leven bestaat enkel uit verschillende grijstinten.

2. CMC (2016 - 2018)

Hoofdpersonage Cleo komt voor enorme uitdaging te staan, wanneer ze de leiding krijgt over het Centraal Medisch Centrum (CMC), een ziekenhuis dat er financieel erg slecht voor staat. De problemen houden niet op wanneer een lid van de Raad van Bestuur opduikt.

Deze Nederlandse ziekenhuis serie zit vol drama tussen de verschillende artsen. Daarnaast beleeft ze veel emotionele momenten met patiënten en is ze bezig met het rechttrekken van haar tumultueuze privéleven. Als kijker word je blootgesteld aan verschillende ethische dilemma’s en medische thema’s.

3. The Good Doctor (2017 - heden)

The Good Doctor is een erg goede ziekenhuis serie. We volgen Shaun Murphy, een jonge chirurg met savant syndroom en autisme. Hij verhuist van een rustig leven naar een drukke en stressvolle chirurgische afdeling in een ziekenhuis.

Shaun heeft moeite met het maken van persoonlijk contact met de mensen om hem heen. Het scepticisme van zijn collega’s verdwijnt als sneeuw voor de zon als blijkt dat Shaun bezit over een buitengewone medische gave.

4. House (2004 - 2012)

Ondanks dat deze serie al meer dan tien jaar niet meer op televisie te zien is, is House zeker een show die een plekje op deze lijst verdient. We volgen de slimme, maar asociale Dr. Gregory House, die verslaafd is aan pijnstillers. Samen met zijn team van artsen, gespecialiseerd in diagnostische probleemkunde, lost hij meest onmogelijke medische gevallen op.

De serie focust zich niet enkel op de patiënten, maar ook op de dynamiek binnen het team. Ook de chronische pijn en verslaving van House komen aan bod. House is een van de best uitgewerkte televisiepersonages ooit. Het is het dus absoluut waard om de acht seizoenen een kans te geven.

5. Dag & Nacht (2023)

De Nederlandse ziekenhuis serie Dag & Nacht speelt zich af in een modern stadsziekenhuis. We volgen Ella, een ervaren verloskundige die leiding geeft aan een team van medische professionals. De druk ligt enorm hoog op de werkvloer, maar samen zijn ze genoodzaakt om te presteren. 

 

Het team van zorgverleners en hun patiënten vertegenwoordigen alle lagen van de bevolking, waardoor je je als kijker gemakkelijk in de personages kunt herkennen. De zware thema’s die aan bod komen zorgen ervoor dat sommige afleveringen tranen doen opwellen, terwijl andere momenten weer zorgen voor een glimlach op je gezicht.

6. New Amsterdam (2018 - 2023)

De laatste ziekenhuis serie op de lijst is New Amsterdam, een serie waarin Dr. Max Goodwin centraal staat. Hij is medisch directeur van het oudste ziekenhuis in Amerika. Hij is van plan de bureaucratie af te breken om op deze manier uitzonderlijke zorg te kunnen bieden, maar de artsen van het ziekenhuis zijn hier niet zo zeker van. Dit hebben ze eerder gehoord, maar niemand heeft deze wens ooit waar kunnen maken. Max Goodwin accepteert geen ‘nee’ als antwoord en bewijst dat hij er alles aan zal doen om het ziekenhuis nieuw leven in te blazen.

Geniet van de show

Welke ziekenhuis serie ga jij als eerste kijken? Onze top zes is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om series binnen deze categorie, maar we hebben het beste van het beste voor je geselecteerd. Plof dus lekker op de bank en zet de televisie aan. Geniet van de drama, relaties, medische thema’s en ethische dilemma’s.

Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten