Leukste kinderprogramma's van de jaren 90

Wie opgroeide in de jaren 90 had nog niet zoveel keuze op televisie. We hadden maar een paar zenders, maar daar werden wel een paar hele leuke kinderprogramma´s uitgezonden. Oude kinderprogramma´s waar velen nu nog met nostalgie aan terugdenken. Ontdek wat de leukste kinderprogramma’s van vroeger zijn.

Top 5 kinderprogramma’s jaren 90

Wie in de jaren 90 opgroeide, kon kijken naar klassieke oude kinderprogramma’s. Zo waren er de programma’s met poppen zoals De Fabeltjeskrant en de Sesamstraat. Daarnaast konden we genieten van een groot aantal kindertekenfilmseries zoals David de Kabouter, Teddy Ruxpin en Vrouwtje theelepel. Maar het was ook het begin van de spelshows voor kinderen. Wie zat er niet op zaterdagochtend klaar voor Telekids met Carlo en Irene?

De Fabeltjeskrant

Een van de leukste kinderprogramma’s van de jaren 90 is De Fabeltjeskrant. Gedurende een paar minuten vertelde Meneer de Uil die vertelde over de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. Bekende personages zijn Lowieke Vos, Juffrouw Truus Mier, Juffrouw Ooievaar en Meneer de Raaf. Aan het einde van het verhaaltje wenste Meneer de Uil alle kijkbuiskinderen een fijne nacht toe. 

Het oude kinderprogramma werd voor het eerst in 1986 uitgebracht en was toen al een daverend succes. Door de jaren heen kwam De Fabeltjeskrant regelmatig terug. Zo ook in 1998 en 1992. In 2018 werd er zelfs een verfilming van gemaakt en een 3D serie die aangekocht werd door Netflix.  

Weetjes over De Fabeltjeskrant:

 • De Fabeltjeskrant werd bedacht door Leen Valkenier die de personages baseerde op bekenden uit de Rotterdamse wijk Vreewijk. 
 • De serie werd ook onder andere verkocht aan Italië, Frankrijk, Noorwegen, Hongarije en Zweden. 
 • In 2007 bracht RTV Oost De Fabeltjeskrant uit in het Twents.

Bassie & Adriaan

Het kinderprogramma Bassie & Adriaan was van 1978 tot 1996 te zien bij de publieke omroep. Bovendien zijn de afleveringen nog veelvuldig herhaald. In de televisiereeks beleven Bassie de clown en Adriaan de acrobaat heel veel avonturen. In elke aflevering moesten de twee circusartiesten een opdracht of probleem oplossen. Afleveringen hadden titels zoals De Geheimzinnige Opdracht, De reis vol verrassingen en Het geheim van de schatkaart

Bas van Toor (Bassie) en Aad van Toor (Adriaan) speelden in de reeks ook regelmatig andere rollen. Zo speelde Bas, Vlugge Japie en Aad, De Baron (in een paar afleveringen).

Telekids

Op 2 oktober 1989 werd Telekids voor het eerst uitgezonden. Na een paar afleveringen kreeg Irene Moors hulp van Carlo Boszhard. Tijdens het programma werden in het begin elke keer 2 tekenfilms uitgezonden, maar het belangrijkste waren toch wel de spelonderdelen. Denk hierbij aan de Mega Blubber Power Race, Meidengeheimen en Wij zijn beter

Later verdwenen de tekenfilms volledig en was er meer ruimte voor de spelonderdelen. Dat is ook het moment dat Irene en Carlo samen Pittige Tijden maakten. Een persiflage op de soapserie Goede tijden, slechte tijden. In 2009 maakte RTL Boulevard bekend dat Telekids het populairste RTL-programma ooit was.

Samson & Gert

Vanaf 1990 kon je zowel op de Vlaamse VRT als de Nederlandse zender Veronica kijken naar avonturen van Samson en Gert. De hoofdkarakters zijn Gert en zijn pratende hond Samson. Gert heeft verkering met Marlène, of Marlèneke, iets waar Gert het continu over heeft. 

Andere personages waren burgemeester Modest en kapper Albert. Vanwege zijn aspiraties om operazanger te worden wilde de kapper liever aangesproken worden met zijn artiestennaam Alberto Vermicelli. De laatste aflevering werd op 15 april 2017 uitgezonden.

Villa Achterwerk

Villa Achterwerk was het kinderblok van de VPRO dat van 1984 tot 2014 op tv was. Tijdens het kinderblok werden de leukste kinderprogramma’s van de jaren 90 uitgezonden. Dit zijn een aantal van die kinderprogramma’s van vroeger:

 • Rembo & Rembo
 • Loenatiks
 • Toscane
 • Achterwerk in de kast
 • Zaai
 • Purno de Purno

Er was nog veel meer leuks op de televisie

Hierboven hebben we een paar van de leukste kinderprogramma’s van de jaren 90 genoemd. Maar dat is slechts een kleine greep uit de kinderprogramma’s van vroeger. Er zijn tal van leuke kinderprogramma’s uit de jaren 90. Een opsomming:

 • David de Kabouter
 • Vrouwtje theelepel
 • Teddy Ruxpin 
 • Seabert
 • Het klokhuis
 • Ratjetoe
 • Smurfen
 • Ovide en zijn vrienden
 • Mini Playbackshow
 • De Snorkels

Terug in de tijd

Roepen deze kinderprogramma´s uit de jaren 90 bij jou ook allerlei herinneringen op? Waarschijnlijk was je de helft van deze programma’s al lang vergeten. Dankzij deze lijst met leukste kinderprogramma’s van de jaren 90 komen de liedjes en verhaaltjes zeker weer boven. En wil je deze oude kinderprogramma’s nog eens terugkijken, de meeste zijn te vinden op YouTube.

Foto van Richard
Richard

Schrijver voor Programmas.nl

Richard is een gepassioneerde schrijver voor Programmas.nl, met een diepe liefde voor tv-programma’s en films. Met een encyclopedische kennis van de nieuwste films en Netflix-shows, heeft hij zich gevestigd als een autoriteit op het gebied van entertainment. Zijn scherpe inzicht en levendige schrijfstijl maken zijn artikelen niet alleen informatief, maar ook boeiend voor iedereen die op zoek is naar het laatste nieuws en de beste aanbevelingen op het gebied van films en televisie. Richard deelt graag zijn passie voor het medium en biedt lezers een insider’s blik op de opwindende wereld van entertainment.

Inhoudsopgave

Nieuwe berichten